Bezpečný Agile: SAFe 5.1

safe scrumdesk

SAFe neboli„bezpečí“ je souborem principů, praktik, aktivit a kompetencí, které jsou doporučované firmám, aby dosáhly takzvané byznys agility, a tím dokázaly reagovat na změny na trhu, změny zákaznických potřeb a změny v technologiích.

Hodně firem se rozhodlo implementovat SAFe proto, aby vyřešily své problémy, ale stejně jako pro ostatní agilní frameworky, i pro SAFe platí jedna krutá pravda.

„SAFe nevyřeší žádný z vašich problémů, ale ukáže vám všechny, které máte.“ 

Zavádět SAFe jen proto, aby se vyřešily problémy, je plýtvání penězi. Pokud jste ale připraveni na změnu a bolesti s ní spojené a vývoj vašeho produktu vyžaduje součinnost alespoň tří týmů, je SAFe i pro vás.

Kompetence v SAFe

SAFe mluví o sedmi kompetencích, které sleduje a vylepšuje zaváděním různých praktik.

Těmi kompetencemi jsou:  

  1. Lean-Agile Leadership; 
  2. Team and Technical Agility; 
  3. Agile Product Delivery; 
  4. Enterprise Solution Delivery; 
  5. Lean Portfolio Management; 
  6. Organizational Agility;  
  7. Continuous Learning Culture.  

U každé kompetence existuje série praktik, aktivit nebo artefaktů, které pomáhají zlepšit danou kompetenci. Stále je však třeba mít na paměti, že tak jako v Agile, i v SAFe za vším stojí principy.

Tyto principy nám pomáhají rozhodnout, jestli změna v procesu, kterou se chystáme udělat, je správná nebo ne. V SAFe je principů deset (poslední přibyl ve verzi 5.0, která vyšla v prosinci 2019, a doplňují 12 známých principů z Manifestu agilního vývoje.

Kdy se vyplatí zvážit zavedení SAFe

Důvody zavedení tohoto frameworku se liší, ale nejčastěji se objevuje dlouhý „time to market“, vysoké náklady na provoz platforem, nízká konkurenceschopnost nebo problémy při spojení hardwarového a softwarového vývoje.

Příklady z praxe mluví o zlepšení spokojenosti zaměstnanců o 10–50 %, rychlejší „time to market“ o 30–75 % nebo i zvýšení kvality a produktivity o 20–75 %. I my ve ScrumDesku se můžeme k těmto statistikám připojit s klienty, u nichž jsme SAFe zaváděli.


Na SAFe nám imponuje, že se, stejně jako sám káže, vyvíjí a přizpůsobuje. Za poslední čtyři roky vyšla každý rok minor nebo major verze, která přinesla změny nebo novinky, ať už ve formě nových metrik, artefaktů, praktik či dokonce principů. Poslední update z února 2021 přinesl kromě hezčího obrázku SAFe Big Picture především přesnější vysvětlení Operational a  Development Value Streamu vztahu mezi nimi.

Operational Value Stream

je soubor aktivit, které potřebujeme vykonat, abychom přetavili požadavek v dodávku. Příklady Operational Value Streamů jsou blíže vysvětlené na obrázku.

Development Value Stream 

je soubor aktivit podporující jeden nebo více kroků Operational Value Streamu, které jsou potřeba pro zlepšení a přidanou hodnotu těchto kroků.

Vzhledem k této přesnější definici bylo třeba„aktualizovat“ poslední z principů, který přibyl v předcházejí verzi, Principle 10: Organizing around Value. 

Tyto změny umožnily, aby po letech čekání a požadavků přišel Scaled Agile s radami pro hardwarové týmy: způsob, jak se organizovat, pokud se věnujete vývoji softwaru i hardwaru, nebo jak plánovat, designovat a vytvářet architekturu produktu.

Všechny novinky si můžete prostudovat na webu oznamujícím vydání nové verze SAFe.

Ať máte či nemáte zavedený SAFe, ať se pro vás hodí či nehodí, stále je to jeden z nejpoužívanějších frameworků na škálování Agile, o němž je dobré vědět, neboť za ním stojí roky zkušeností. Myslím, že každý si v něm najde něco, co bude milovat, i co bude nenávidět.

Uvažujete o zavedení SAFe ve vaší firmě?

Napište nám, probereme spolu nejvhodnější řešení právě pro vás!

AgileSAFe

Mohlo by vás zajímat

Continuous Delivery Pipeline je tepnou SAFe

Continuous Delivery Pipeline je tepnou SAFe

Pokud je PI Planning „tlukotem srdce" SAFe, CDP je jeho hlavní tepnou. Představuje způsob řešení nových funkcionalit...

Retrospektiva není jen o efektivitě

Retrospektiva není jen o efektivitě

Lidé chtějí být lepší Retrospektiva je jednou z nejdůležitějších a zároveň nejvíce podceňovaných ceremonií...

Scrum Guidelines: Stručný návod ke Scrumu

Scrum Guidelines: Stručný návod ke Scrumu

Scrum Guidelines jsme publikovali už v roce 2011, ale jaksi jsme na tento materiál pozapomněli. Přitom na kurzech se...

Novinky

Naše Agiloviny

Nenechte si ujít výběr toho nejlepšího z Agile, s čím se setkali naši mentoři. Nejen ze světa produktů, vývoje, tipů a triků, ale občas i humoru. Posíláme pravidelně jednou za čas  #QualityOverQuantity

Poslat na

zpracováním osobních údajů

Děkujeme