Jak se připravit na plánování sprintu

Plánování sprintu je jednou z nejdůležitějších činností v metodě Scrum. Proč se do sprintu pustit a jak? I když se plánování sprintu nezdá být složité, být složitá, mnoho agilních týmů ho považuje za ztrátu času.

sprint planning

„Pojďme něco vyvinout, místo abychom ztráceli tolik času plánováním sprintu.“

Tohle je jedno z největších selhání Scrum týmu. Dokonce i v případě, že použijete Kanban a ne Scrum. Proč?

Samoorganizovaný tým

Ano, samoorganizace je klíčem pro skvělý agilní tým. Jak zmínil Daniel Pink, autorita, účel a mistrovství jsou nejlepšími hnacími silami vnitřní motivace.

Plánování sprintu pomáhá týmu porozumět účelu sprintu, identifikovat, jak může vyrůst jejich mistrovství, a mít pocit pravomoci v plánování a řízení profesního života.

Pokud je plánování sprintu provedeno dobře, bude tým znát cíle, směr a strategii, jak jich dosáhnout.

Agenda plánování sprintu

Plánování sprintu začíná Product Owner, který agilnímu týmu představí cíle sprintu.

Jak dlouhé by mělo být plánování?

Prvních několik plánování sprintu trvá obvykle 4–6 hodin. Možná to zní příliš dlouho, ale je to kvůli učení, formování a normování, které tým potřebuje vybudovat. Po několika plánováních budou sezení kratší a kratší.

Dvě hodiny jsou docela dobré na efektivní plánování sprintu.

Ve skutečnosti si velké agilní týmy již uvědomují rozsah sprintu při jeho plánování, protože v předchozím sprintu uspořádaly předplánování. Uživatelské příběhy byly připraveny nebo zpochybněny natolik, že se našly takové, které nejsou připraveny a nemohou být zařazeny do dalšího sprintu bez dalšího upřesnění.

Některé týmy je označí jako připravené a odhadnou story pointy.

S takto připraveným backlogem sprintu se tým může v relaci plánování sprintu zaměřit na rozdělení uživatelských příběhů do dílčích úkolů, odhadnout je nebo je přiřadit (pokud je to žádoucí). Plus je můžete evidovat ve vhodném elektronickém nástroji.

Tip: Vždy nejprve připravte backlog sprintu a dílčí úkoly na fyzické desce Kanban, abyste se mohli soustředit na řešení a vytváření dohod v týmu.

Až budete hotovi, zapište je do elektronického nástroje. Je to mnohem rychlejší přístup, protože neztrácíte čas na nástroji, ale na samotném brainstormingu.

Takové plánování určitě zvládnete za dvě hodiny.

sprint book

Jak se připravit na plánování sprintu

Před plánováním sprintu by měl Product Owner:

  1. Podívat se na produktovou roadmapu a vybrat nejlepší vlastnosti, které chcete dodat.
  2. Zvážit všechny změny, defekty a nové případy, které se objevily před dalším sprintem. Ve ScrumDesku je naší zásadou co nejdříve uklidit nepořádek způsobený defekty, proto je jako Product Owner upřednostňuji jako první položky v novém sprintu.
  3. Pokud podporuje více zúčastněných stran, zkontrolovat s nimi změny priorit před předběžným plánováním sprintu. Udělejte to v jedné místnosti se všemi, abyste si mohli sladit priority.
  4. Ověřit připravenost uživatelských příběhů. Použijte definici připravenosti vašeho týmu.
  5. Udělat si byznys prioritizace před plánováním sprintu, aby si byl jist pořadím karet v backlogu sprintu. Použijte Moscow, obchodní hodnotu a riziko pro objednávání.
  6. Připravit kritéria přijetí. Dříve jsem dokonce označoval jako povinné, měl by a mohl, takže jsem první, kdo se připravuje na zjednodušení funkcí ještě dříve, než se jich tým dotkne.
  7. Spolupracovat s UX designérem a poskytnout veškerý design potřebný pro uživatelské příběhy sprintu.
  8. A v neposlední řadě požádat Scrum Mastera o zpětnou vazbu, jak je backlog sprintu připraven. Je to váš poradce!

Kdy doložit backlog sprintu

Pokud používáte elektronický nástroj, pravděpodobně v něm máte připravený backlog sprintu. A to je perfektní!

Ale pro plánování sprintu, pokud je váš tým na jednom místě, vždy si vytiskněte karty. Nechte tým, aby vymýšlel uživatelské příběhy, ne jen pozoroval nebo si s nástrojem hrál. Jsou na workshopu, aby společně vytvořili plán!

Jakmile jsou všechny uživatelské příběhy rozděleny do dílčích úkolů a jsou odhadnuty, až poté by všichni členové týmu měli úkoly do nástroje přepsat. Nejen Scrum Master, je to agilní týmová práce. Product Owner by pak měl přidat dílčí úkoly Přijetí.

sprint planing session

Typické chyby při plánování sprintu

  1. „Ohhhhmm“ Product Owner vytahuje uživatelské příběhy ze story mapy backlogu do backlogu sprintu při plánování sprintu před týmem. Nudí se a čekají jen na PO.
  2. Tým při plánování vidí uživatelské příběhy sprintu poprvé. Potřebuje spoustu času, aby je pochopil, diskuse je nekonečná, nové případy se nalézají příliš pozdě. Tým nedojde k závěru, cítí, že se nůžky rozevírají stále více.
  3. Tým nekontroluje definici hotovo, takže některé dílčí úkoly na konci plánování chybí. Backlog sprintu není konzistentní a zapomenutá práce je odhalena až při revizi sprintu. Mnohokrát taková zapomenutá práce není ani rozpoznatelná, protože členové týmu během sprintu nepřidali dílčí úkoly, pouze prodloužili zbývající čas nad odhad.
  4. Dílčí úkoly nejsou důkladně odhadnuty. Co najdete, jsou čísla jako 0,5, 2, 4, 6, 8.
  5. Scrum Master zaznamená veškerou práci do elektronického nástroje. Protože to mohou být stovky karet, nebude schopen to dokončit v první den sprintu a zahájit sprint. Burndown graf se posune a několik dní nebude zobrazovat skutečnou hodnotu. Což se velmi často opravdu děje a tým je po tu dobu slepý.
  6. Položky nejsou diskutovány se stakeholdery. Neshodují se na prioritách, nemají radost z chybějících položek, a proto začnou brzy měnit plánovaný sprint.
  7. Mnoho položek jako „výzkum“ nebo „Analyzovat uživatelské příběhy“ naznačuje nepřipravený backlog sprintu. Zkuste začít pracovat na položkách Sprint+1 nebo dokonce Sprint+2.
  8. Procházení dílčích úkolů je velmi rychlé. Tým nemá trpělivost diskutovat o řešení. To je důvodem mnoha objevů později ve sprintu a práce jsou pomalejší, než se očekávalo.
  9. Implementuji to rychleji, než to zde vysvětlím. Právě jste zablokovali sdílení znalostí a sebeorganizaci vašeho týmu.
  10. Žádný moderátor, žádná agenda, prostě to udělejte. Lidé nejsou dostatečně koncentrovaní, nejsou přestávky, každý to chce jen dokončit.
AgilePlánováníProduct OwnerScrumScrum Master

Mohlo by vás zajímat

Jak nepsat požadavky v Agile

Jak nepsat požadavky v Agile

Jak správně psát požadavky v Agile? Vyvarujte se typických chyb při psaní user story....

Continuous Delivery Pipeline je tepnou SAFe

Continuous Delivery Pipeline je tepnou SAFe

Pokud je PI Planning „tlukotem srdce" SAFe, CDP je jeho hlavní tepnou. Představuje způsob řešení nových funkcionalit...

Bezpečný Agile: SAFe 5.1

Bezpečný Agile: SAFe 5.1

SAFe nevyřeší žádný z vašich problémů, ale ukáže vám všechny, které máte....

Novinky

Naše Agiloviny

Nenechte si ujít výběr toho nejlepšího z Agile, s čím se setkali naši mentoři. Nejen ze světa produktů, vývoje, tipů a triků, ale občas i humoru. Posíláme pravidelně jednou za čas  #QualityOverQuantity

Poslat na

zpracováním osobních údajů

Děkujeme