Jak vybrat nástroj pro Agile

Jak je to u vás?

Za poslední rok jsem potkal některé z vás, kteří do pracovního života zavedlu agilní praktiky, a po roce nebyli moc šťastní ze stavu agility. Vaše vyjádření byla ve smyslu:

  • „Agile u nás je takové jiné. Takové pokřivené.“
  • „A co je na něm pokřivené? Proč si myslíš, že právě proto je to špatně?“
  • „Na trénincích jsi nám to vysvětlil a realita je jiná. Je jiná, než čtu v knihách, než vidím ve webinářích.“
  • „A proč by to mělo být jako v knihách?“

Většinou zde naše rozhovory o tomto tématu končily. Jsem rád, že po 9 letech našeho snažení můžu představit Agile jako jiný způsob práce a že už zde máme lidi, kteří se zamýšlejí nejen nad základními praktikami, ale také nad jejich kvalitou.

A to, že to není perfektní? Možná právě v tom je krása Agile. Že v každé firmě, v každém týmu je to trochu jiné. Protože Agile je o adaptabilitě, o přizpůsobení rámců, ale s trváním na hodnotách a principech.

Chtěl bych upozornit na signály začátků skutečného selhání v implementaci Agile. Jsou to zpočátku drobné signály, ale jako správní Scrum Maseři a manažeři byste si na ně měli dát pozor. Protože začátkem konce není snaha o dokonalost praktik, ale zbytečnosti a chybějící podpora.

Začneme nejjednodušším případem…

Království za Agile nástroj

Po půlroce potkávám Agile evangelistku z jedné z největších komerčních pojišťoven. Náš rozhovor okamžitě přirozeně zabředne do tématu posunu v Agile u nich ve firmě a především k jejímu životu v této roli. Vždyť to není obvyklá role.

Odpověď nebyla příliš nadšená. Její život se více méně změnil na administrátora JIRA. Přizpůsobení, konfigurace. Nastavování procesu. Práva, práva, práva. Boardy, boardy, boardy. Filtry. Denodenní pomoc. Jak přidat task, jak vykázat čas, jak pracovat se storypointy. JIRA je sice rozšířená, ale možnost jejího přizpůsobení znamená hřebík do rakve agilního týmu. Proč?

Protože Agile je o zjednodušování. Je o změně fungování, ne o změně nástroje tak, aby se přizpůsobil agilnímu procesu simulujícímu předchozí procesy. Agile je super šancí, jak restartovat do jiné kultury. Evangelista a Scrum Masteři se mají starat právě o kulturu, o její změnu, o lidi. Ne o nástroje.

Nástroje dokonce nemusíte vybírat zdlouhavým procesem. Nemusíte vybrat nástroj, který bude ve firmě dalších 10 let. Dnešní trh s nástroji je tak dynamický, že už za 5 let zde budou nové, se zcela jinými technologiemi a principy. A kdoví kam se posune Agile jako takové.

Náš ScrumDesk se od 2007 také posunul. Mnohé z postupů se přestaly používat, objevily se nové praktiky (např. user story mapping), týmy jsou dnes více distribuovány než v roce 2007, uživatel MacBooku již není rarita, atd.

Jak vybrat nástroj pro agilní vývoj

Vyberte si nástroj, se kterým začnete především rychle. Promyslete si, jestli potřebujete řešit Kanban nebo Scrum.

Nevybírejte nástroj měsíce nebo rok. Možná trochu obejděte procurement, pouze se zamotáte do soutěží a bude vás to po celou dobu zpomalovat. Procurement kontaktujte, až když jste si jisti. Mezitím zkuste zařídit delší trial období u tvůrce nástroje. Určitě počká.

Na co si dát pozor

Pozor na open source nástroje, ne každý se vyvíjí. Pozor na drahé nástroje, které nabízejí řadu vlastností a konfigurací.

Ne, na začátku nepotřebujete podporu SAFe v nástroji. Nejprve se začíná měnit chování lidí, kultura práce. Na scaled agile máte čas, kdy začnete řešit současný vývoj produktů ve více týmech.

Co dál

Naučte členy týmu, jak nástroj ovládat. Budou potřebovat vědět, jak změnit stav úkolu, vykázat čas, jak poslat komentář a přidat impediment. Opakujte své rady. Neutěšujte se pocitem, že jste to už školili.

V nejedné firmě jsme při opakování po půl roce přišli na to, že lidé nebojují s Agile, jak jsme si mysleli, ale bojují s nevědomostí, jak zprocesovat situaci v nástroji. Opakovat, opakovat, opakovat.

Nezapomínejte na nové členy týmu. Je třeba jim vysvětlit především principy Agile a Scrum. Teprve potom nástroj. Nikdy naopak.

AgileScrumImpulzZlepšovací proces

Mohlo by vás zajímat

Bezpečný Agile: SAFe 5.1

Bezpečný Agile: SAFe 5.1

SAFe nevyřeší žádný z vašich problémů, ale ukáže vám všechny, které máte....

Retrospektiva není jen o efektivitě

Retrospektiva není jen o efektivitě

Lidé chtějí být lepší Retrospektiva je jednou z nejdůležitějších a zároveň nejvíce podceňovaných ceremonií...

Scrum Guidelines: Stručný návod ke Scrumu

Scrum Guidelines: Stručný návod ke Scrumu

Scrum Guidelines jsme publikovali už v roce 2011, ale jaksi jsme na tento materiál pozapomněli. Přitom na kurzech se...

Novinky

Naše Agiloviny

Nenechte si ujít výběr toho nejlepšího z Agile, s čím se setkali naši mentoři. Nejen ze světa produktů, vývoje, tipů a triků, ale občas i humoru. Posíláme pravidelně jednou za čas  #QualityOverQuantity

Poslat na

zpracováním osobních údajů

Děkujeme