10 způsobů rychlého selhání při zavádění Agile

Ve většině článků se s vámi dělíme o rady a tipy, jak Agile zavést úspěšně. Dnes se podíváme na 10 věcí, na které si při zavádění agilních principů dát pozor, aby Agile nenapáchalo více škod než užitku.

1. Začít před dovolenými a svátky

Stalo se nám to nejednou. Vedoucí projektu nebo senior manažer potřebuje rozhýbat projekt, který je před termínem dodání. Očekává, že zavedení Agile začne zabírat velmi brzy, ale zapomíná na kapacity týmu. Ať už dovolené nebo svátky, které omezují možnosti správného startu.

Správný start je týmový, kdy všichni členové týmu začínají ze stejné startovní čáry. Koneckonců fotbalisté, hokejisté, nebo veslaři také startují spolu. Zavedení Agile načasujte správně. Na přípravu a osvětu před skutečným začátkem agilnosti budete potřebovat pár týdnů.

2. Začít výběrem nástroje

My vývojáři chceme ušetřit čas na kreativní práci. To znamená, že chceme použít nějakou chytrou aplikaci. Ale jakou? Pojďme se trochu v práci zabavit hledáním, instalováním, zkoumáním. Bez znalostí, co vlastně hledáme a potřebujeme. Nejprve si ověřte, zda vám vaše adaptace agilních praktik také vyhovuje. Adaptovat se s použitím fyzických papírků a tabulí bude daleko jednodušší, než neustále hledat způsoby a konfigurace nástrojů.

Ten pravý nástroj hledejte až po několika týdnech. A pozor na známé značky. Často je třeba strávit jejich konfigurací i několik dní.

3. Počkat na všechny požadavky

Má smysl začínat, aniž bychom znali rozsah a závažnost změn požadovaných byznysem? Nejeden začínající agilní tým raději počká. Obává se architektonických a implementačních změn. Zapomínají, že Agile aplikované právě v takových případech, je k tomu jako stvořené.

Problém je v obavách a možná i neznalostech, jak designovat software, který lze snadno rozšiřovat. Designové vzory, knihovny vzorů, které lze dnes použít ve všech technologiích, objektově orientované programování, rozhraní a modularita vám pomohou překonat obavy z neustálého lepení kódu a jeho špagetizaci.

Je chybou obávat se změn požadavků, vždyť přece právě ty dělají produkt konkurenceschopným.

4. Okamžitě adaptovat adaptované

Agile je o kontinuální adaptaci procesů, praktik, organizace a lidech. Změna však potřebuje čas a prostor, teprve potom jsou výsledky relevantně měřitelné a analyzovatelné.

Začátek roku obvykle přináší i organizační změny a nový vedoucí bude požadovat změny podle jeho záměrů a vize. Agilní týmy však na ověření postupů potřebují čas, proto by se měly změny změn dohodnout, nikoli požadovat. Proto jste-li takový vedoucí, pokuste se nejprve přepnout do režimu aktivního poslechu. Dejte lidem šanci.

5. Získat certifikát

Certifkát je určitě dobrým začátkem. Hned po certifikaci však hledejte praktické aplikace a zkušenosti s Agile ve vašem okolí. Dva dny certifikačního školení vám ukáží pouze základní principy, filozofii.

Agile je o adaptaci, a proto se snažte nejprve připravit a adaptovat základní principy tak, aby přinesly nějaké zlepšení, benefit. Potom se vám bude Agile zavádět snáze, budete mít výsledky. A jen dodám, certifikát je fajn, může to být dobrá motivační odměna pro aktivní kolegy.

6. Pilot, kterému se ostatní přizpůsobí

„Jsme pilotní projekt, a proto nemůžeme selhat.“

I toto jsme nejednou zachytili. Náš názor však je, že právě vaše selhání nejlépe ukáže organizační omezení v celé nahotě. Netvrdíme, že musíte selhat.

Neměli byste ale ani přistupovat k vašemu projektu jako ke speciálnímu případu. Nežijte v inkubátoru. Tam obvykle přežije větší procento než mimo něj. Proto nelze ani předpokládat, že úspěch pilotního projektu = úspěch Agile v organizaci.

7. Začít před nominací nového šéfa

Nový šéf, nové způsoby. V některých organizacích se rozhodli začít s Agile co nejdříve před nástupem nového vedoucího nebo senior managementu. Tak trochu se rozjet a pak tvrdit, že takhle to u nás chodí.

Tato strategie může pomoci, ale také frustrovat. A bohužel je právě tento případ častější. Nový šéf přijde s nějakou představou, znalostí, ba dokonce nejednou i zkušeností s Agile. A může tvrdě aplikovat své zkušenosti na nové prostředí. V tomto případě viz bod 4 v tomto seznamu. Raději si promluvte o vašem příběhu. Co bylo před jeho příchodem, proč jste se rozhodli právě takhle, jaký je váš cíl, jak daleko jste od něj. Možná zjistíte, že cíl máte stejný.

8. Začít bez týmového prostoru

„Víte, zasedací místnosti jsou u nás věčný problém. Dokud je nezajistíme, nezačneme.“

Poměrně rozšířeným mýtem je, že agilní tým MUSÍ mít svou zasedací místnost. Ne, nemusí pro všechna setkání. Samozřejmě, že je skvělé ji mít. Ale stačí mít týmový prostor, ve kterém se může tým nerušeně utkat a aktivně pracovat. Prostor, kde může zavěsit tabule, diagramy. Tabulku na kreslení. Ačkoli také v open office. Denní stand-upy lze v malých týmech dělat dokonce v kuchyňkách nebo na chodbě.

Hledejte způsob, jak se setkat, ne důvod, proč se nesetkat. Nerušte pravidelné schůzky, nerušte svůj rytmus. Netradiční místa navíc dělají setkání zajímavějšími.

9. Začít na dálku pomocí Skype/Zoomu/Google Meet

„Jsme distribuováni, a proto potřebujeme nějaké nástroje. Nemůžeme začít bez nich.“

Tak potom čekejte. A čím větší firma, tím déle. Nejprve budete muset nějaký nástroj vybrat = x dní. Potom se pokusit ho dostat přes IT oddělení = y týdnů. Potom je na řadě bezpečnost = z týdnů. A prý chceme produkovat rychleji.

Na začátku si stejně budete především zvykat na jiné způsoby spolupráce. A to zvládnete nejlépe, když si spolu na několik týdnů sednete. S fyzickými papírky a tabulemi. Potom bude snazší vybrat ten správný nástroj pro komunikaci.

10. Začít řízením

Zavádění Agile vyžaduje průběžné nastavení dalšího směrování. Vidíme, jak lídři změny začnou tuto organizační změnu tlačit. Tlak však vyvolá protireakci.

Agile vychází z lean principů. A základním z nich je pull, tahání. Tento princip není jen o papírcích. Lídr lidí přitahuje k cíli. Změna je tak trvalejší, změna je změnou lidí, nejen lídra.

Agile transformaceTipy

Mohlo by vás zajímat

Jak správně stanovovat OKR (Objectives and Key Results): 25 ne a 5 ano

Jak správně stanovovat OKR (Objectives and Key Results): 25 ne a 5 ano

Udělejte revizi vašich OKR Cíle a klíčové výsledky (Objectives and key results, OKR) ve firmě neovlivňují jen vývojové...

Jak správně uchopit roli Scrum Mastera

Jak správně uchopit roli Scrum Mastera

Při Agile transformaci nový Scrum Master často uchopí svoji roli nesprávně. Jak se stát dobrým Scrum Masterem, který...

Novinky

Naše Agiloviny

Nenechte si ujít výběr toho nejlepšího z Agile, s čím se setkali naši mentoři. Nejen ze světa produktů, vývoje, tipů a triků, ale občas i humoru. Posíláme pravidelně jednou za čas  #QualityOverQuantity

Poslat na

zpracováním osobních údajů

Děkujeme